Obsah fóra Compex networks CPX.cz support forum Compex networks CPX.cz support forum
www.cpx.cz

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 NastaveníNastavení   Přihlásit, pro kontrolu soukromých zprávPřihlásit, pro kontrolu soukromých zpráv   PřihlášeníPřihlášení 
Tomorrows

Wodaplug 200C/N
Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Compex networks CPX.cz support forum -> WODAPLUG2 - zkušenosti a dotazny na TP
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Krevety
WI-FI devil

PříspěvekZaslal: 2.11.2008 23:29    Předmět: Wodaplug 200C/N Odpovědět s citátem

Zdravím, chtěl bych zde popsat své zkušenosti s tímto produktem.

Příkon
Naměřil jsem 4-5W, není to nejméně, nicméně příkon je srovnatelný s wifi routerem, či standardním DSL/Cable modemem, takže celkem v pohodě.

Odezvy
Pokud vezmu v potaz, že odezvy se v realném provozu pohybují na hodnotě 3ms, jsem spokojen. Odezva je sice mírně vyšší než u wifi, nicméně se zanedbatelným rozdílem. Oproti původnímu Wodaplug2 je zde pokrok, ty totiž dosahovaly na stejném vedení 5-6ms, tedy +- dvojnásobek, takže jsem spokojen.

Rychlost - el. vedení
Na el. vedení není nikdy maximální, naměřil jsem na "prodlužce" cca 5,5MB/s (1 soubor) až 7MB/s (více souborů) v módu bridge, odezva 2-3ms (krátké pakety)

Vsuvka - útlum vedení
Útlum 75ohm TV kabelu (novější bílý) je v katalogu uváděn jako cca 6dB/100m při frekvenci 50MHz (Wodaplug jede 2-28MHz). Lze tedy přibližně počítat 20dB jako 300m kabelu, přípočist útlumy rozbočovačů atd.

Rychlost - koaxiální kabel
Zde jsem opět celkem spokojen. Jak jsem avizoval, rychlost po kabelu na krátké vzdálenosti je pochopitelně lepší jak přes elektriku. Při últumu 10dB na každém konci (celkem tedy 20dB), za pomocí últumových článku, jsem dosáhl maximální teoretické rychlosti, v praxi 6,5MB/s (1 soubor) až 8MB/s (více souborů). Pro 40dB to bylo 5,9MB/s resp. 7MB/s. Pro 60dB - 4,2MB/s, resp. 4,7MB/s a pro 80dB - 2,7MB/s resp. 2,9MB/s což je vlastně maximum původní verze. Lze tedy říct, že ani 1km kabelu by nemusel být pro wodaplug 200 C/N problém.

Rychlost - zhodnocení
maximální propustnost 8MB/s (jedním směrem half-duplex), což je cca 75% rychlosti 100Mbit Ethernetu (jedním směrem), ethernet je full-duplex, zde wodaplug ztrácí.
Test na realném vedení 100m kabelu, pasivní prvky, útlumový člen. S celkovým útlumem asi 20dB prokázal maximalní propustnost.

Kompatibilita
S původní verzí není, ale funguje koexistence. Daní za to je budiž ztráta asi 20-25% rychlosti.

Software
Vynikající možnosti, které může původní wodaplug leda závidět. Možnost QOS, Tagget VLAN pakety, Podrobná diagnostika spojení atd. zde nemám co vytknout. Pokud bych to např. srovnal se ZyXELy, jejíž oblusžný SW k Powerline Modemům stojí celkem za prd.

Celkově se mi produkt velmi líbí, jedná se o vynikající zařízení, avšak jeho cenou je určený spíše poskytovatelům internetu (koax. využití). Domácím uživatelům poslouží dobře jako např. upgrade stavající Powerline techniky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
wiki
advanced user

PříspěvekZaslal: 3.11.2008 22:15    Předmět: Odpovědět s citátem

zdravím, můžu jen souhlasit, muj test v rodiném domku dvě patra , cca 40m koax kabelu, anténí předzesilovač, cestou dva antenní rozbvovače. spoj také velmi stabilní a rychlý.

přenos v totalc ommanderu mezi dvěmi WIN XP PC (4 filmy DIVX) byl se stabilním pingem 2-3ms a rychlostí cca 41-42Mb/s

poté jsem nasadil na přenos O2 TV od modemu ve spodním patře k TV ve druhém patře a vše funguje naprosto bez potíží. výrazně levnější než řešení od O2.

bez vlivu na provoz TV (analogový příjem)

design také docela pěkný, malý, přiměřený ..

jsem spokojen a mohu doporučit
pf
Site Admin

PříspěvekZaslal: 3.11.2008 22:43    Předmět: Odpovědět s citátem

Dobrý večer,
zařízení i mě funguje zatím celkem bezvadně, po elektrice asi 5,5-7MB/s (44-56Mbit) , pingy naprazdno 2-3ms na jednom okruhu, pokud jsem byl jiz na jiné fázi a v druhém patře tak už to bylo asi jen okolo 4-4,5MB/s. Po koaxu tomu zatím také nemám co vytknout, při vedení cca 100m kabelu to jelo na maximum, při přenosu dvou souborů a více - 8MB/s. Při 400m koaxu jsem naměřil cca 2,7MB/s což je asi tolik co dává předchozí verze Wodaplugu 85Mb upravená na přenos po koaxiálu. Koexistence starších adaptérů je možná a bezproblémová.
TV příjem to neruší, stačí vzít laděnou dolní propust pokud by eventuelně k něčemu takovému došlo.
Krevety
WI-FI devil

PříspěvekZaslal: 5.11.2008 17:57    Předmět: Odpovědět s citátem

Zdravim,

dosel mi treti kus, rad bych zde hodil nejake obrazky jak na nastaveni, chci se zeptat, s kterou utilitou bude definitivne dodavan ?
Puvodni utilita Powerline 200M Device Manager, nabizela rozmanite moznosti nastaveni a diagnostiky. Nove dodana Powerline utilita mi detekuje pouze starsi 85M Wodaplug a utilita "Cable Manager" se zda byt velmi orezanou verzi puvodni utility, lze zde nastavit napr. pouze mód, nikoliv heslo k siti, sifrovani, QoS...

Predpokladam spravne, ze pokrocila utilita je vhodna do ruk pouze providerum, a ta dodavana je vhodna k domacimu pouziti ?
pf
Site Admin

PříspěvekZaslal: 5.11.2008 18:35    Předmět: Odpovědět s citátem

predpokládáte naprosto správně. pokročilá utilita bude dostupná ke stažení pro pokročilé uživcatele. pro koncové zákazníky je "bezpečná" utilita která při "špatném" nastavení nebude mít za následek nefunkčnost spoje.
nebo samozřejměn na přání mužeme toto i změnit Cool
díky
Krevety
WI-FI devil

PříspěvekZaslal: 5.11.2008 20:23    Předmět: Odpovědět s citátem

Aha tak to je potom jasne, takze jsem "bez prace", protoze tovarni nastaveni je pro domaci pouziti spravne bridge, master-slave mod je zbytecny, proc si odpirat "domaci sit" Smile

Kontrola spojeni je pak hned na uvodni strance teto Cable Manager utility, kde se pri spojeni ukazou MAC adresy protejsku.

Vyhradu mam k te domaci utilite co se tyce sifrovani, popr. Network Key, ktere mohou byt pri kooperaci s Powerliny jinych vyrobcu ve vychozim stavu nastaveny, otazka je jestli domaciho uzivatele pak napadne hledat dalsi utility na internetu :/
pf
Site Admin

PříspěvekZaslal: 5.11.2008 23:18    Předmět: Odpovědět s citátem

no ono to také primárně není pro domácí uživatele jak jste správně psal dříve. v návodu bude zmíněno kde případně najít další utilitu.
těším s ena obrázky z té "profi" utility, díky pf Cool
Krevety
WI-FI devil

PříspěvekZaslal: 7.11.2008 15:54    Předmět: Screeny Odpovědět s citátem

Tak tady jsou screeny z dopoledne, jeden klient ma vyple PC, a druhy jen idloval. V realu oba dosahuji plne rychlosti Smile

net.work
just registered

PříspěvekZaslal: 14.11.2008 11:53    Předmět: Odpovědět s citátem

Zdravim Vas,

jeslti tomu dobre rozumim - mod Master/slave funguje tak, ze napr. na pudu dam jedno tohle zarizeni jako master a potom skrze koax. rozvody pripojuju k nemu dalsi slave? A rychlost se deli mezi pocet pripojenych zarizeni?

Diky moc za odpovedi !
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Krevety
WI-FI devil

PříspěvekZaslal: 14.11.2008 23:12    Předmět: Odpovědět s citátem

Zdravim,

wodaplugy rychlosti fyzycky nedeli ani nijak neovlivnuje, rychlost se agreguje "prirozene" a pak jedine pomoci QoS lze prioritizovat urcita data/porty.

Mod master slave pouze znamena, ze slave zarizeni komunikuji pouze s masterem, nikoliv mezi sebou a pak nevznika zadny parazitni provoz, pokud to hodlate pouzit jako ISP. Na doma je lepsi brifge pokud hodlate vytvorit sit.

Na presne omezeni rychlosti doporucuji poridit router.
net.work
just registered

PříspěvekZaslal: 15.11.2008 02:34    Předmět: Odpovědět s citátem

Krevety napsal:
Zdravim,

wodaplugy rychlosti fyzycky nedeli ani nijak neovlivnuje, rychlost se agreguje "prirozene" a pak jedine pomoci QoS lze prioritizovat urcita data/porty.

Mod master slave pouze znamena, ze slave zarizeni komunikuji pouze s masterem, nikoliv mezi sebou a pak nevznika zadny parazitni provoz, pokud to hodlate pouzit jako ISP. Na doma je lepsi brifge pokud hodlate vytvorit sit.

Na presne omezeni rychlosti doporucuji poridit router.

Dekuji za odpoved,

s tim delenim rychlosti sem to myslel tak ze se je nejakych 60Mbit co to da a tato rychlost se "deli" mezi slavey... Samozrejme omezeni rychlosti internetu se deje na routeru.. Jinak toto zarizeni se mi velice libi, cena dobra, nejspise nasadim prozatim pro 4 klienty v bytovkach... Jeste sem se chtel zeptat, nebude to mit problem i se starsimi koax. rozvody?

Dekuji za odpoved..
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Krevety
WI-FI devil

PříspěvekZaslal: 15.11.2008 10:24    Předmět: Odpovědět s citátem

Zdravim,

jak ste to napsal tak to vyznelo, ze jste myslel, ze by jeden mel 30 a druhy taky 30 Smile opravdu je to jako u wifi - tzn. podle potreby se medium sdili ferovym pristupem.

Se starsimi koax. rozvody to problem urcite mit nebude, zarizeni je konstruovano na provoz i na daleko horsich mediich (elektricke vedeni, zvonkove kabely aj.) a predpokladam, ze mluvite o zelenem koaxu, ktery v pohode zvlada do 300MHz, Wodaplugy vyuzivaji jen 3-30MHz, tj pasmo daleko pod FM.
net.work
just registered

PříspěvekZaslal: 18.11.2008 03:26    Předmět: Odpovědět s citátem

Krevety napsal:
Zdravim,

jak ste to napsal tak to vyznelo, ze jste myslel, ze by jeden mel 30 a druhy taky 30 Smile opravdu je to jako u wifi - tzn. podle potreby se medium sdili ferovym pristupem.

Se starsimi koax. rozvody to problem urcite mit nebude, zarizeni je konstruovano na provoz i na daleko horsich mediich (elektricke vedeni, zvonkove kabely aj.) a predpokladam, ze mluvite o zelenem koaxu, ktery v pohode zvlada do 300MHz, Wodaplugy vyuzivaji jen 3-30MHz, tj pasmo daleko pod FM.

ano, neco takoveho na zpusob zeleneho koaxu by tam melo byt... jinak momentalne se ty rozvody vyuzivaji i pro digitalni pozemni prijem televize, takze snad by to melo byt OK.. jinak jeste posledni 2 dotazy - v byte u klienta, kde je ve zdi TV zasuvka, lze pouzit beznou rozvodvojku pro rozdeleni vystupu, napr. tuto: http://www.gme.cz/cz/index.php?page=product&detail=756-087 ??

kdybych v budoucnu potreboval vetsi propustnost ke klientům - dá se vytvořit třeba 2,3.... mastery na stejných rozvodech a klienty (slavey) rozdělil mezi ně?
Krevety
WI-FI devil

PříspěvekZaslal: 18.11.2008 13:57    Předmět: Odpovědět s citátem

Doporucuji koupit horni propust pokud vam jde o idealni reseni... nejlepsi s ohledem na budoucnost je neco od 80MHz, vim, ze se vyrabi urcite 48MHz coz bezpecne staci. A tu vyuzit jako rozboceni pro TV a Internet.

Propustnost v budoucnu zvysit nelze. Z povahy rozvodu lze rici, ze pouze pokud mate napr. vice svislych vetvi, lze na kazdou zavesit mastera. Jinak bych rekl, ze tech 64Mbit co se da dosahnout sdilene pro 4 klienty jen pro internet mohou tak 3roky urcite stacit a pak uvidite co bude dal.
pf
Site Admin

PříspěvekZaslal: 18.11.2008 14:01    Předmět: Odpovědět s citátem

Na jedno vedení lze dát až 4 mastery , ale ne pro zvýšení rychlosti, ale pro oddělení klientů do VLAN. šířka pásma na vedení je prostě jen jedna ... ale ta celková rychlost musí sakra stačit , ne Smile
net.work
just registered

PříspěvekZaslal: 20.11.2008 19:14    Předmět: Odpovědět s citátem

Krevety napsal:
Doporucuji koupit horni propust pokud vam jde o idealni reseni... nejlepsi s ohledem na budoucnost je neco od 80MHz, vim, ze se vyrabi urcite 48MHz coz bezpecne staci. A tu vyuzit jako rozboceni pro TV a Internet.

Propustnost v budoucnu zvysit nelze. Z povahy rozvodu lze rici, ze pouze pokud mate napr. vice svislych vetvi, lze na kazdou zavesit mastera. Jinak bych rekl, ze tech 64Mbit co se da dosahnout sdilene pro 4 klienty jen pro internet mohou tak 3roky urcite stacit a pak uvidite co bude dal.

pro 4 klienty samozrejme ano... ale na jine bytovce sme meli na zacatku taky ctyri a ted jich tam je pres 30... docela by me zajimalo jak by se to pri takovem poctu lidi chovalo.. je samozrejme ze vsichni najednou tam nikdy nebudou ale i tak.. 10-15 lidi ve spicce tam byt klidne muze.... ono razem z 60mbitu je na kazdeho 4-5Mbitu.. coz neni moc...
Krevety
WI-FI devil

PříspěvekZaslal: 20.11.2008 20:46    Předmět: Odpovědět s citátem

Ale jak jsem rekl, TV rozvod urcite nesdili 30 lidi jeden kabel. Musel byste se pak domluvit se spravcem STA, aby vam dovolil se napojit na kazdo sekci masterem zvlast, tedy nejcasteji 3-4 mastery, kazdy na jedne sekci, kazdy s plnou prenosovou kapacitou (64Mbit). Myslim, ze takova moznost rozsireni je prijatelna Wink
net.work
just registered

PříspěvekZaslal: 21.11.2008 23:06    Předmět: Odpovědět s citátem

Krevety napsal:
Ale jak jsem rekl, TV rozvod urcite nesdili 30 lidi jeden kabel. Musel byste se pak domluvit se spravcem STA, aby vam dovolil se napojit na kazdo sekci masterem zvlast, tedy nejcasteji 3-4 mastery, kazdy na jedne sekci, kazdy s plnou prenosovou kapacitou (64Mbit). Myslim, ze takova moznost rozsireni je prijatelna Wink

jo to uz je pak fajn WinkWink predpokladam ze pro kazdy sloupec bytu bude tazen 1 kabel... pak by to bylo i do budoucna kapacitne dostacujici reseni...

jinak tou pasmovou propusti jste myslel treba toto: ? http://hadex.cz/infoPage.asp?action=O928
Krevety
WI-FI devil

PříspěvekZaslal: 22.11.2008 11:19    Předmět: Odpovědět s citátem

Ano ta je dostacujici, pokud neplanujete nekdy vyuzivat i kmitocty nad 35MHz. Casem se ocekava i uvolneni pasma pod 87MHz, kde jsou nyni jeste porad TV kanaly, po digitalizaci jiz nebudou.
Ale je mi jasne, ze takova propust by stala vice, takze ta by vam mohla chvili vydrzet Smile
net.work
just registered

PříspěvekZaslal: 23.11.2008 00:14    Předmět: Odpovědět s citátem

Krevety napsal:
Ano ta je dostacujici, pokud neplanujete nekdy vyuzivat i kmitocty nad 35MHz. Casem se ocekava i uvolneni pasma pod 87MHz, kde jsou nyni jeste porad TV kanaly, po digitalizaci jiz nebudou.
Ale je mi jasne, ze takova propust by stala vice, takze ta by vam mohla chvili vydrzet Smile

tak ja si myslim ze v budoucnu tech 200kc za propust klidne obetuju...
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Compex networks CPX.cz support forum -> WODAPLUG2 - zkušenosti a dotazny na TP Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: